SZÁJHIGIÉNIA

A szájüregbe a táplálékkal sokféle anyag juthat, melyek a fogakra, többnyire a fognyakra tapadhatnak. Ez az úgynevezett lepedék, amely a fog betegségeit okozza. A lepedék akkor képződik, ha nem megfelelően és nem elég gyakorisággal tisztítjuk fogainkat. Legnagyobb részét baktériumok teszik ki.

Ha ehhez a lepedékhez kalcium-karbonát rakódik le (mely a nyál egy alkotórésze), fogkő keletkezik, ami igen kemény állagú. A különböző megfestő ételek, anyagok, mint például a kávé, kóla, tea, dohányzás, elszínezhetik a fogakat, és a fogkövet is. A fogkő az íny és a fog találkozásánál rakódik le.

Ha nem távolítjuk el a rendszeresen a lepedéket, étkezések utáni vagy gyakori fogmosással, gyulladás alakulhat ki. A gyulladt íny a fogmosáskor vérezhet, eltávolodik a fogaktól, fáj és vöröses árnyalatú lesz. A fogak mellett ínytasakok jönnek létre, majd a gyulladás egészen a fogágy mélyebb szöveteire is átterjed, később a csont pusztulása is elkezdődhet. A fogak kilazulnak, mozogni kezdenek, majd ki is eshetnek.

FITORAL szájhigiénia